40 μέρες χωρίς μεταφορά και η περιφέρεια δεν ξέρει τι πάει στραβά…!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Βερανζέρου 22,6ος όροφος, τηλ.: 210.3835093, φαξ: 210.3845434 – 210.3801227
                             e-mail:omosp.goneon.attikis@gmail.com

Αθήνα, 23/10/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

40 μέρες χωρίς μεταφορά και η περιφέρεια δεν ξέρει τι πάει στραβά…!

Δεν έχει τελειωμό η ταλαιπωρία των μαθητών και το άδειασμα της τσέπης των γονιών.
Χθες, 22/10/2014, μετά από 2μηνη απαίτηση της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, των Μουσικών Σχολείων Αττικής και του Ενιαίου συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων, έγινε τελικά συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Καραμάνο, για τη μεταφορά των μαθητών και το σχέδιο σίτισής τους.
Παρ’ όλο που είχαμε ενημερώσει εγγράφως για τα θέματα της συνάντησης (μεταφορά και σίτιση), δεν πήραμε συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις.
Δεν ξέρω … ψάξτε εσείς τους πουλμανατζήδες!

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ανέτοιμος να απαντήσει στο πόσα δρομολόγια έχουν ξεκινήσει – πόσα βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πότε θα ξεκινήσουν – ποιες περιοχές αφορούν – πόσοι μαθητές μεταφέρονται αυτή τη στιγμή – πόσοι μαθητές δεν μεταφέρονται- πότε θα οριστεί η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον Ενιαίο Κρατικό Φορέα Μεταφοράς των μαθητών.  
Μας έδωσε γενικές απαντήσεις:

    Έχουμε δρομολόγια δύο γενιών:

α) Αυτά του καλοκαιριού με βάση την ΚΥΑ 24001, τα οποία ισχύουν ως 28/2/2015.
β) Αυτά μετά την άρση των χιλιομετρικών ορίων της ΚΥΑ 24001.

Στην (α) περίπτωση υπάρχουν περίπου 650 δρομολόγια, εκ των οποίων τα 45 είναι αδιάθετα, τα 50 έχουν ελλείψεις και εκκρεμότητες και από τα υπόλοιπα 550 περίπου, κάποια έχουν ξεκινήσει και κάποια θα ξεκινήσουν.
Στην ερώτηση γιατί δεν έχουν ξεκινήσει οι μεταφορείς το έργο, μας προέτρεψε να πούμε στους Διευθυντές των σχολείων, να επικοινωνήσουν με τους μεταφορείς και μας έδωσε και τις λίστες με τα ονόματα των εταιριών που έχουν αναλάβει τα δρομολόγια.

Στη (β) περίπτωση είναι τα δρομολόγια που προέκυψαν μετά τις τροπολογίες του Σεπτεμβρίου, κάποια απ’ αυτά έχουν ανατεθεί, κάποια δεν έχουν μπει καν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Το απόλυτο χάος!

    Σχετικά με τις αιτήσεις αποζημίωσης των γονιών, μας απάντησε ότι θα γίνουν με την ευθύνη των Διευθυντών των σχολείων, όταν ξεκινήσουν τα δρομολόγια.

    Στο αίτημά μας να υπογραφεί σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του ΟΑΣΑ, ώστε να δοθεί Ειδικό Μαθητικό Δελτίο στους μαθητές των ΕΠΑΛ και στους μαθητές της δευτεροβάθμιας, που υποχρεώνονται να μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μας προέτρεψε να κάνουμε γραπτό το αίτημά μας προς την Περιφέρεια και να προτείνουμε πώς μπορεί να γίνει…!; Δεν υπάρχει επομένως καμιά σύμβαση έστω και ως σκέψη αυτή τη στιγμή!
   
    Σχετικά με τη σίτιση των μαθητών, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης μας είπε ότι υπάρχει κονδύλι στον προϋπολογισμό της περιφέρειας, ύψους 1 εκατ.€, για σίτιση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, που θα πραγματοποιηθεί μέσω δομών αλληλεγγύης και την εκκλησία, αλλά δεν μας διευκρίνισε το πώς θα γίνει αυτό και ποιοι θα είναι οι φορείς. 

- Εμείς επιμείναμε ότι στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου της Περιφέρειας και με την πολιτική ευθύνη που έχει απέναντι σ’ όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, πρέπει να δοθεί άμεσα ένα δεκατιανό για κάθε μαθητή, με την ευθύνη της Περιφέρειας, με ποσά από τα προγράμματα ΕΣΠΑ ή το αποθεματικό που έχει, αλλά χωρίς την ανάμειξη ΜΚΟ – φιλάνθρωπων – εκκλησίας, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές στους δήμους και την περιφέρεια, αλλά και δημιουργώντας νέες υποδομές, με προτεραιότητα τις ταλαιπωρημένες περιοχές.
Ο κος Αντιπεριφερειάρχης όμως δεν καλύφτηκε και ζήτησε να του δώσουμε τεχνοκρατική πρόταση συγκεκριμένη!!

Εν κατακλείδι, σε κάθε ερώτημά μας ή κάθε μας αίτημα, ο κος Αντιπεριφερειάρχης, αδυνατούσε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, και ζητούσε να καταρτίσουμε εμείς πρόταση τεχνοκρατική λες και οι γονείς έχουν τα νομικά ή θεσμικά εκείνα εργαλεία για κάτι τέτοιο. 

    Το θέμα θα συζητηθεί και σήμερα στο έκτακτο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για να δούμε τα επόμενα μας βήματα.