Ενημερωτικό σημείωμα της Ένωσης Γονέων σχετικά με το μειωμένο εισιτήριο στις μετακινήσεις των νέων με την ΚΤΕΛ Α.Ε.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 
ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ (κάτω των 18 ετών)
ΜΕ ΤΗΝ ΚΤΕΛ Α.Ε.


Η απόφαση της ΚΤΕΛ Α.Ε. να αποσύρει την οδηγία μετακίνησης μαθητών με μειωμένο εισιτήριο στην Αν. Αττική από την έναρξη της νέας σχολ. χρονιάς(12/09/16), με το πρόσχημα της έκδοσης "μαθητικών καρτών", μας βρίσκει καθολικά αντίθετους καθώς και χρονοβόρα διαδικασία είναι η έκδοση μαθητικών καρτών (φωτογραφία, δημιουργία λίστας από δ/ντές σχολείων, καθυστερήσεις από τους ίδιους τους μαθητές/γονείς, κ.α.) αλλά και θα αποκλείσει γι' αυτό το χρονικό διάστημα την οικονομικότερη μετακίνησή τους. Με αυτή την απόφαση η ΚΤΕΛ Α.Ε. έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την ανακοίνωση/Δελτίο Τύπου της 30ης Μάη 2016 που υποστηρίζει πως [... με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικογένεια προχωρά σε έμπρακτες και ουσιαστικές κινήσεις συμπαράστασης προς αυτήν. ...].  

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: η πρόταση των "Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Αν. Αττικής" από αρχές Φλεβάρη '16, αφορούσε Δωρεάν εισιτήριο για όλα τα παιδιά κάτω των 18
ετών (πάγια θέση και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής) και απευθυνόταν πρώτα στην πολιτεία, προκειμένου να ισχύσει και στην Ανατολική Αττική το μέτρο που εφαρμόζεται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας μας για τις μετακινήσεις τους με δωρεάν ή μειωμένο-μισό εισιτήριο καθ' όλο το 24ώρο. Καθώς οι Δήμοι της Αν. Αττικής δεν έδειξαν διάθεση συλλογικής παρέμβασης ή, έστω μεμονωμένα ως φορείς (για την εξυπηρέτηση της πιο εύρυθμης μετακίνησης των νέων δημοτών τους αλλά και την ελάφρυνση των οικογενειών τους), να δώσουν μια "μόνιμη" λύση στις μετακινήσεις με την ΚΤΕΛ Α.Ε. αντιπροσωπεία των Ενώσεων Γονέων της Αν. Αττικής συναντηθήκαμε με τους αρμόδιους στα Υπουργεία Παιδείας, Υποδομών, Εσωτερικών, Υπ. Οικονομικών, Εργασίας και την Περιφέρεια Αττικής ζητώντας η πρότασή μας να γίνει αποδεκτή και να κατοχυρωθεί νομοθετικά με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Στην συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με την διοίκηση των «ΚΤΕΛ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.» μας ανακοινώθηκε ότι, μετά τις γιορτές του Πάσχα, θα έρθει σε συνεννόηση με τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής ώστε να προχωρήσει στην έκδοση προσωρινής κάρτας μειωμένου-μισού εισιτηρίου για όλους τους μαθητές, η οποία θα ισχύσει μέχρι την έναρξη του νέου σχολ. έτους, το Σεπτέμβρη. Εκτιμώντας την αργοπορία που υπήρξε από τους αρμόδιους φορείς για την έκδοση μαθητικών ταυτοτήτων/καρτών, προκειμένου να υλοποιηθεί η εξαγγελία της ΚΤΕΛ Α.Ε. για το μισό εισιτήριο των μαθητών, αντιπροσωπεία των τεσσάρων Ενώσεων Γονέων Ανατ. Αττικής επισκέφθηκε, την Παρασκευή 20/5/16, την κεντρική Διοίκησή του. Με νεότερη ανακοίνωσή της η ΚΤΕΛ Α.Ε. (https://drive.google.com/open?id=0B-5FHfMdu8orM1V5WDkwTm1jd1k) αποφάσισε, λαμβάνοντας υπόψη την πρότασή μας, ότι από 30/05/2016 όλα τα παιδιά κάτω των 18 ετών δικαιούνται μισό εισιτήριο, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας. Υπήρξε κάποια εμπλοκή για τους αλλοδαπούς νέους μαθητές (δεν αποδεχόταν η ΚΤΕΛ Α.Ε. την μετακίνησή τους με μισό λόγω απουσίας ταυτότητας και ταυτοποίησης μόνιμης κατοικίας), την οποία με ηλεκτρ. ταχυδρομείο/e-mail (03 Αυγ. 2016) προσπαθήσαμε να διευθετήσουμε κάτι που δεν κατέστει δυνατόν, από την κεντρική Διοίκηση, μέχρι σήμερα. 
Επιπρόσθετα, καλό θα ήταν ο Δήμος διακριτικά και αθόρυβα (όπως ισχυρίζεται ότι κάνει!) να φροντίσει για την γρήγορη έκδοση των μαθητικών καρτών το συντομότερο δυνατόν! Σε συνεργασία μάλιστα, με όλους τους Δήμους - Ενώσεις Συλλόγων Γονέων της Αν. Αττικής και την ΚΤΕΛ Α.Ε. Μη ξεχνάμε ότι η αναίτια διακοπή της έκπτωσης στις 12/9 από την ΚΤΕΛ έχει στερήσει από τα παιδιά μας, για 15 ημέρες μέχρι σήμερα τουλάχιστον, την μετακίνησή τους με μειωμένο εισιτήριο»!

ΣΤΟ ... ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: Είμαστε στη διαδικασία εκ νέου συνάντησης με την κεντρική Διοίκηση της ΚΤΕΛ Α.Ε., με την προοπτική συνέχισης του πιλοτικού προγράμματος μειωμένου εισιτηρίου για την νέα σχολ. χρονιά μέχρι να εκδοθούν οι "μαθητικές κάρτες", κάτι για το οποίο έχουμε τις αντιρρήσεις μας! Η καλύτερη και πιο σύντομη λύση για την έναρξη της άμεσης εφαρμογής του μέτρου είναι η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας (όπως συμβαίνει και στην Αθήνα) για τα παιδιά κάτω των 18 ετών. Όλες οι άλλες λύσεις είναι χρονοβόρες-γραφειοκρατικές και, στην ουσία, χωρίς άμεσο αποτέλεσμα.

το Δ.Σ.

Υ.Γ.: Οι σχετικές ανακοινώσεις της Ένωσης Γονέων του Δήμου μας υπάρχουν στο παρόν Blog της Ένωσης καθώς και στην ιστοσελίδα μας στο facebook