Απλά βήματα και Οδηγίες για την εκλογική διαδικασία των Συλλόγων Γονέων κ' Κηδεμόνων (Δείγματα εντύπων)

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΤΤΙΚΗΣ




ΕΚΛΟΓΕΣ

"Εγχειρίδιο" οδηγιών για την εκλογική διαδικασία στους Συλλόγους Γονέων


  Αγαπητοί γονείς-μέλη των συλλόγων γονέων κ’ κηδεμόνων,

σας αποστέλλουμε κάποιες βασικές αρχές και οδηγίες που αφορούν τη διενέργεια των εκλογικών διαδικασιών στους συλλόγους γονέων του Δήμου μας.

Βασικό "εγχειρίδιο" οδηγιών για τη διαδικασία των εκλογών στα Συλλογικά όργανα Γονέων των σχολείων αποτελεί το καταστατικό του Συλλόγου.

   ΒΑΣΙΚΕΣ "ΑΡΧΕΣ" των καταστατικών είναι οι παρα-κάτω:


  • Το καταστατικό δεν μπορεί να αποκλείσει γονέα να γίνει οποτεδήποτε μέλος του συλλόγου, μετά την εκπλήρωση τυχόν υποχρεώσεών του.
  • Στις Γεν. Συνελεύσεις (Γ.Σ.) δεν καλούνται μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη αλλά όλοι οι γονείς, οι οποίοι ακόμα και κατά την έναρξη των εργασιών της Γ.Σ., μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, μπορεί να γίνουν μέλη του Συλλόγου και να υποβάλλουν υποψηφιότητα εκλογής στα όργανα που προβλέπει ο νόμος.
  • Η Απαρτία της Γ.Σ. καθορίζεται από το 1/3 των παρόντων “ταμειακώς εντάξει” μελών. Συνηθίζεται (κυρίως για τους "νεοεισερχόμενους γονείς/μέλη) στην εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. να εγγράφονται και να εξυπηρετούν την ταμειακή τους συνδρομή. Οπότε θεωρούνται και αποτελούν "ταμειακώς εντάξει" μέλη του συλλόγου.
  • "Πρακτικό Ψηφοφορίας"
    Στην εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. εκλέγεται από το σώμα η Εφορευτική Επιτροπή 
    "Πρακτικό Ψηφοφορίας"
    (Εφ.Επ.) και μετά την ψηφοφορία ανακοινώνει εγγράφως τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών με το "Πρακτικό Ψηφοφορίας".
  • Το σώμα της Γ.Σ. καθορίζει, ομόφωνα ή με πλειοψηφία, την ημερομηνία της
        "Έντυπο Υποβολής Υποψηφιοτήτων"
    εκλογικής διαδικασίας όπως και την καταληκτική ημερομηνία "Έντυπου Υποβολής Υποψηφιοτήτων"
    προς την Εφ.Επ.
  • Η εκλογική διαδικασία των συλλόγων πρέπει να πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι την 31η Δεκέβρη κάθε ζυγού έτους (π.χ. 2014, 2016, 2018, κλπ) εκτός αν επέλθει κάποια νομοθετική μεταβολή.
  • Κάθε Σύλλογος Γονέων εκπροσωπείται στην Ένωση Συλλόγων Γονέων από 1 εκπρόσωπο ανά 30 μαθητές των οποίων οι γονείς ψήφισαν. Π.χ. Σχολείο με δύναμη 270 μαθητές. Για να είναι έγκυρες οι εκλογές πρέπει να ψηφίσουν γονείς τουλάχιστον 90 μαθητών. Στην Ένωση ο Σύλλογος μπορεί να εκπροσωπηθεί το μέγιστο από 9 εκπροσώπους (270/30).



ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑΣ για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Για εκλογές που γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο οι σταυροί που βάζουμε είναι
μέχρι το 40% του αριθμού των μελών του Δ.Σ. Δηλαδή για 5μελές Δ.Σ. «σταυρώνουμε» μέχρι 2 υποψηφίους του ψηφοδελτίου, για 7μελές Δ.Σ. μέχρι 3, κ.λ.π

Για να είναι έγκυρες οι εκλογές πρέπει οι γονείς που θα ψηφίσουν να εκπροσωπούν το 1/3 του συνόλου των μαθητών του σχολείου.

Μετά την συγκρότηση σε σώμα του νέου ΔΣ του συλλόγου πρέπει να ακολουθήσει:
  • Αντίγραφο του πρακτικού της Εφορευτικής Επιτροπής (Δ.Σ. και εκπρόσωποι στην Ένωση - στη Σχολ. Επιτροπή και στην Δ.Ε.Π.)
  • Κατάσταση ψηφισάντων (όπως ακριβώς αποτυπώθηκε μετά την εκλογική διαδικασία). Σε αυτήν θα αναφέρονται τα ονόματα αυτών που ψήφισαν, με την υπογραφή ενός εκάστου και τα ονόματα αυτών που έχουν εκλεγεί ως εκπρόσωποι στα αντίστοιχα όργανα.
Βεβαίωση Διεύθυνσης σχολείου
  • Βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου με τη δύναμη των μαθητών του σχολείου, για την διαπίστωση του 1/3.
  • Επικυρωμένο απόσπασμα του Πρακτικού του ΔΣ με ονοματεπώνυμα κ' τηλέφωνα των μελών του σε 4 αντίγραφα (Αρχείο Συλλόγου, Διευθυντή σχολείου, οικεία Ένωση Γονέων, Δήμος/Δημοτική Επιτροπή Παιδείας).
  • Επικυρωμένο απόσπασμα Πρακτικών της Γ.Σ. σε 4 αντίγραφα (Αρχείο Συλλόγου, Διευθυντή σχολείου, οικεία Ένωση Γονέων, Δήμος/Δημοτική Επιτροπή Παιδείας).

Για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία ή υποστήριξη μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με οποιοδήποτε μέλος του ΔΣ* της Ένωσης.



το Δ.Σ.




*Τηλ/να επικοινωνίας: Χρήστος Παφύλας (Πρόεδρος/6974836542), Μένη Βαμποράκη (Αντιπρόεδρος/6945597565), Νίκος Κασίμης (Γεν. Γραμματέας/6977321164), Πάνος Σπυρόπουλος (Ειδ. Γραμματέας/6973518107), Θανάσης Παπαγεωργίου (Τακτικό Μέλος/6944312434) και Τριαντ. Π’τριανταφύλλου (Τακτικό Μέλος/6943453429)