Ανέγερση ή επέκταση κτιριακών υποδομών μέσω ΕΣΠΑ και Περιφέρειας!


Φαίνεται ότι σχεδόν σε όλη την χώρα, όταν οι Δήμοι στα πλαίσια ενός στοιχειώδους προγραμματισμού και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της σχολικής κοινότητας σε σχολικά κτίρια, απευθύνονται σε αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (στην περίπτωσή μας στην αρμόδια Περιφέρεια) υπάρχει αποτέλεσμα κολουθούν παραδείγματα "προσκλήσεων" με τα σχετικά links, για εντάξεις στα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου/Α, Β και Γ αντίστοιχα. Η πρόσκληση "Δ" αφορά την Περιφέρεια Αττικής και έχει, το καθόλου ευκαταφρόνητο, προϋπολογισμό των € 50.000.000 ... παρακαλώ!).

Σε πρόσφατη συνάντησή μας με εκπροσώπους του Δήμου και συζητώντας το πρόβλημα της σχολικής στέγης, όταν προτείναμε να πάμε μαζί στην Περιφέρεια και στις Κτιριακές Υποδομές (ΚτΥπ Α.Ε.), προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση αγοράς οικοπέδου-ων για την ανέγερση δημόσιων σχολείων συναντήσαμε άρνηση, με το επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν χρηματοδοτούν αγορά οικοπέδου. Αποδεικνύεται περίτρανα, ότι όχι μόνο χρηματοδοτούν, αλλά και αναλαμβάνουν την ανέγερση σχολείων. 

Προσέξτε: ποιο είναι το κοινό στοιχείο “παραλήπτη” της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στα επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ; Ο Δήμος!

Τώρα, εμείς αναρωτιόμαστε! Έχουν άγνοια; Δεν θέλουν; Δεν μπορούν; Το αφήνουμε στην κρίση σας!

         Ακολουθούν τα σχετικά παραδείγματα από την ιστοσελίδα της ΕΣΠΑ.


Υ.Γ.: Σχετικά με την Ενισχυτική Διδασκαλία στη Β/θμια εκπαίδευση πότε προβλέπεται να αρχίσει; Το σχετικό κονδύλι ΕΣΠΑ, για το σχολικό έτος 2016-2017, έχει υπογραφεί από 09/08/16 κι έχει προϋπολογισμό 8.762.652,17 ευρώ (βλ. σχετικό παράδειγμα Ε). 


Σε ποιους απευθύνεται: Δήμοι, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων

Περίοδος υποβολής: από 5/7/2016 έως 5/9/2016


Προϋπολογισμός: € 7.394.617


Περίληψη προγράμματος: Δημιουργία νέων και την επέκταση υφιστάμενων κτιριακών υποδομών στη σχολική εκπαίδευση όπως διδακτήρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γυμνάσια, γενικά λύκεια (ΓΕΛ) και ειδικά σχολεία. Στην περίπτωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των γυμνασίων και των γενικών λυκείων, θα δοθεί προτεραιότητα σε δήμους που λειτουργούν σχολεία σε μισθωμένα κτίρια, καθώς δεν υπάρχουν σχολεία που να λειτουργούν σε διπλή βάρδια. Επίσης, ιδιαίτερη προτεραιότητα θα δοθεί σε περιοχές με έντονη οικιστική ανάπτυξη και αυξητική τάση του πληθυσμού. Στις περιοχές αυτές η προτεραιότητα θα δοθεί στην προσθήκη νέων αιθουσών, είτε με ανέγερση νέων διδακτηρίων, είτε με προσθήκη σε υφιστάμενα και ολοκλήρωση διδακτηρίων των οποίων η ανέγερση δεν έχει αποπερατωθεί. Στις νέες κτιριακές υποδομές θα εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα για τα Άτομα με Αναπηρία. Στην περίπτωση της ειδικής εκπαίδευσης, ιδιαίτερη προτεραιότητα θα δοθεί στην ανέγερση ειδικού σχολείου στα όρια της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών στο χώρο της ειδικής αγωγής για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Σε ποιους απευθύνεται: Δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ
Περίοδος υποβολής: από 1/4/2016 έως 31/3/2018


Προϋπολογισμός: € 5.000.000

Γ. Ανάπτυξη κτιριακών υποδομών σχολικής εκπαίδευσης στην Περιφέρεια «Βόρειο Αιγαίο»

Σε ποιους απευθύνεται: ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ (δυνητικοί δικαιούχοι)

Περίοδος υποβολής: έως 21/12/2023



Περίληψη προγράμματος: Συμπλήρωση, βελτίωση και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου των Δημόσιων Σχολικών Μονάδων της Περιφέρειας Αττικής (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση).

Σε ποιους απευθύνεται: Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚτΥπ ΑΕ)

Περίοδος υποβολής: από 4/1/2016 έως εξαντλήσεως προϋπολογισμού (31 Δεκεμβρίου 2023)

Περιοχή εφαρμογής: Περιφέρεια Αττικής


Προϋπολογισμός: € 50.000.000
-----------------------------------------------

(9/8/2016) Υπογράφηκαν από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού) κ. Γιώργο Ιωαννίδη, οι εντάξεις των 7 πράξεων, συνολικού προϋπολογισμού 216,1 εκατ. ευρώ,

1.
2. Ενισχυτική διδασκαλία στη Β/θμια εκπαίδευση, σχολικό έτος 2016-2017 με Π/Υ: 8.762.652,17 ευρώ.
3.
4.
5.
6.
7.